Blog Archive

Thursday, June 23, 2011

DN om Bahraini

. .
”Svensk undkom dödsstraff”

Publicerad 2011-06-22 14:21

Bahrainsvensken riskerade dödstraff, men fick livstids fängelse. Detta troligen för att USA utövat påtryckningar, säger Mellanösternexperten Abdulhadi Khalaf, till DN.se
Mohammed Habib al-Muqdad som är politiskt aktiv har dubbelt medborgarskap – svenskt och bahrainskt. Men Bahrain erkänner inte det svenska utan väljer att se det hela som en intern angelägenhet, vilket försvårat för svenska myndigheter att kontakta honom, uppger TT.

Mohammed Habib al-Muqdad anklagas för kuppförsök och för terrorbrott. Under maj månad dömdes han till 20 års fängelse, nu förlängdes domen till livstid.

– En hård dom var väntad, det talades i förväg om dödsstraff, säger Abdulhadi Khalaf, Mellanösternsexpert på Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds Universitet.
Flera av de anklagade vittnade inför rätten om tortyr och brutal behandling under tiden i arresten.
– Men domstolen har inte tillåt dem att föra fram dessa anklagelser. I stället har de officiella medierna hetsat folket mot de åtalade, uppger Mohammed al-Maskati, ordförande för människorättsgruppen Bahrain Youth Society for Human Rights, enligt TT.

Människorättsorganisationer hade i förväg uppmanat Bahrain att stoppa militärrättegångarna och Human Rights Watch har klassat förfarandet som brott mot internationell rätt.

........... läs mer

No comments: